Daniël wint jeugdschaaktoernooi Sportrecreade

In Ten Boer is sinds 2006 een jeugdschaakclub aanwezig. Het toernooi op de Sportrecreade is altijd de start van het seizoen. Al vanaf 2007. Op het toernooi komen ervaren jeugdschakers af. Maar ook jeugd die nog niet kan schaken. Voor deze jeugd hebben we altijd een programma om kennis te maken met de stukken en met de loop ervan. Dit jaar waren er vier hartveroverende beginnende schakers. Bij elk spel dat zij spelen is eerst een stukje uitleg. Over één of meerder stukken. Daarna mogen zij meteen proberen het geleerde uit te proberen.

In het eerste spelletje wordt uitgelegd hoe de loper en de toren over het schaakbord gaan. In het tweede spel leren ze de paardensprong. Doel van het spel is om zo snel mogelijk 8 snoepjes op het bord met een paard op te eten. Het paard dat de meeste snoepjes weet te eten heeft gewonnen. Daarna volgt uitleg over de loop van de pion. Het kleinste stuk in het schaken kent de moeilijkste loop: een pion gaat recht en slaat schuin. Na zoveel inspanning en concentratie op nieuwe dingen volgt een enigizer: wie kan de hoogste toren maken van zijn 16 schaakstukken? Twee van de kinderen wisten een toren van 7 (!) stukken te maken. En nadat alle schaakstukken weer van de grond zijn opgezocht, volgt dan de uitleg van de laatste twee stukken in het schaakspel: het sterkste stuk de dame en het belangrijkste stuk de koning.

Aan het eind van de twee uur bleek Niels de sterkste. Sarah had één punt minder en werd tweede. Tom werd derde en Vincent werd vierde.

In de sterkste groep de ervaren jeugdschakers. Hier ging de strijd tussen Rowin, Daniël, Lisanne en Giovanni. Rowin en Daniël spelen al op landelijk niveau. Ze werden gedeeld eerste en op basis van een beslissingspartij prolongeerde Daniël de titel. Rowin werd overigens twee jaar geleden winnaar. Lisanne werd ook na een beslissingspartij derde. Ze won deze overigens op basis van een regel die tijdens beslissingspartijen geledt: als je een zet doet die niet mag, dan kan de tegenstander de winst claimen. Giovanni zette per ongelijk zijn eigen koning schaak en daardoor won Lisanne.

In de tweede groep vijf schakers. Vier van de vijf zijn lid van de jeugdschaakclub. Eens te meer knap dat de enige die geen lid van de schaakclub is, Reint-Jan, derde werd. Niek en Samuel werden vierde en vijfde. De strijd om de eerste plaats ging tussen Isidora en Ewout. Hier moest ook een beslissingspartij worden gespeeld: Isidora won.

Het was een erg leuke middag en een mooie start van het nieuwe seizoen. We willen de Sportrecreade bedanken voor de faciliteiten om het toernooi te organiseren.