Verslag Sportrecreade Ten Boer schaken jeugd 2022

Website Schaakclub Ten Boer

Jeugdschaken is sinds een paar jaar weer helemaal hip. Onze jeugdclub heeft momenteel ongeveer 35 jeugdschakers waar velen de afgelopen jaren via de Sportrecreade de gang naar de jeugdclub hebben kunnen vinden. De Sportrecreade is dan ook de opening van het nieuwe schaakseizoen.

Dit jaar hadden we weer veel schakers. 25 jeugdschakers vonden hun weg naar het Buurhoes. Hiervan zijn er 10 geen lid van de club. Zij speelden hun eigen wedstrijd. In een viertal oefeningen wordt de loop van de toren, de loper, het paard en de pion uitgelegd. Hierna mogen ze nog een echte partij met elkaar spelen. De oefeningen leveren punten op en zo wordt een eindstand bepaald. De jeugd was erg aan elkaar gewaagd zodat het verschil tussen de schakers slechts klein was. Winnaar werd Bram Bosch, die al vaker mee heeft gedaan met de Sportrecreade. Gerben Poort, familie van ons clublid Vincent, werd tweede en Ian Dekker werd derde. Van harte gefeliciteerd.

 1. Bram 13
 2. Gerben 12
 3. Ian 11,5
 4. Sven 11
 5. Rogier 10,5
 6. Haylee, en Patrick 9
 7. Jesper, Norah en Léon 8

In de tweede groep 8 jeugdschakers die lid zijn van de club. Aangevuld met Leander die op de GSV schaakles krijgt. In deze groep hebben we vier ronden Zwitsers gespeeld. Het risico is dan dat een aantal schakers gelijk boven aan eindigt. En dat gebeurde ook. Mikka had de eerste drie ronden gewonnen, maar verloor van Bram waardoor die gelijk met hem kwam te staan. Joris was de enige andere van de achtervolgers die won, zodat drie schakers boven aan eindigden. We besloten om tussen dit drietal te gaan snelschaken. Bij snelschaken heb je slechts vijf minuten voor de hele partij. Bovendien is een regel dat je verliest als je een zet doet die niet mag.

In de eerste partij tussen Mikka en Bram gebeurde dit. In een spannende partij wist Mikka een nieuwe dame te halen maar toen Bram hem met het paard schaak zette had Mikka dat niet door. Hij deed een zet met zijn dame en hief daarmee het schaak niet op. Een onreglementaire zet en Bram kreeg het punt. In de partij daarna tussen Joris en Mikka speelde Joris goed. Hij kwam gewonnen te staan en daardoor verbruikte Mikka zoveel tijd dat hij door de vlag ging. De beslissing meost dus tussen Bram en Joris vallen. Bram begon energiek, won eerst een pion en daarna een toren. Joris stond ook wat ongemakkelijk met zijn koning en toen hij een pion vooruit schoof stond hij opeens schaak. Een onreglementaire zet en Bram werd eerste.

 1. Bram 3 (2 punten in barrage)
 2. Joris 3 (1)
 3. Mikka 3 (0)
 4. Merijn 2,5
 5. Ivar, Noa, Lieke en Leander 2
 6. Vincent 1

In de sterkste groep speelde onze jeugdkampioen Elisa mee. Ze was in vorm en won al haar partijen. Gefeliciteerd Elisa. De strijd daarachter was spannender. Sarah en Hannah begonnen met een overwinning maar werden in ronde 4 achterhaald door Niek. Niek won ook de vijfde ronde en werd daarmee tweede. Ook Eline en Ivar begonnen partijen te winnen. Alleen Eline kon Hannah achterhalen en omdat ze de onderlinge partij had gewonnen werd ze derde voor Hannah.

 1. Elisa 5
 2. Niek 3,5
 3. Eline 2 (onderling resultaat)
 4. Hannah 2
 5. Sarah 1,5
 6. Ivar 1

De Sportrecreade van vandaag is het startschot voor het nieuwe jeugdseizoen. We hopen dat een aantal van de aanwezige jeugdschakers lid wordt van onze club. We beginnen vrijdag 9 september op 3 uur ’s middags in de Huifkar. Iedereen is welkom om een paar keer met ons mee te draaien voordat men besluit om wel of niet lid te worden van de club.

 

Groep 1