Schaken (jeugd)

Wanneer

Waar
Buurhoes Ten Boer - Gaykingastraat 17, 9791 CE Ten Boer

Hoe laat
13:30 uur

Voor-inschrijving

Kosten
Voorinschrijving: Gratis
Inschrijving ter plekke:€ 1,00

Bijzonderheden
Geen

Verslag schaken Sportrecreade 2017

Het nieuwe schaakseizoen is gisteren gestart met de strijd om de Sportrecreade. Deze wedstrijd wordt altijd georganiseerddoor de Sportrecreade. De Sportrecreade heeft als doel jeugd in aanraking te brengen met de verschillende sporten die in Ten Boer en omstreken worden georganiseerd. Voor de jeugdclub altijd een mooie gelegenheid om het schaken te promoten.

Gisteren kwamen er 7 basisschoolkinderen om te proeven aan het schaken. En aangezien we dit jaar weer willen proberen veel schakers in die leeftijd te interesseren, was de bijeenkomst geslaagd. De jeugdclub is ooit gestart in 2006 omdat een aantal leerlingen van De Poort zich interesseerden in het schaken. Het was daarom zeer verheugend om drie leerlingen van die school te zien, waaronder de jongere broer van veelvoudig jeugdkampioen Alfred Rodenboog.

In de groep met 6 beginnende schakers werden na instructie partijtjes gespeeld op het Square4Chess spel dat door Jozias is ontwikkeld. Lemée en Roelof legden eerst uit hoe een stuk over het bord gaat en daarna mocht men proberen met het stuk tegen een tegenstander te spelen. Het ging er om zoveel mogelijk pionnen te slaan. Om de beurt mocht men een keer beginnen. Als laatste mocht men hetzelfde spel met twee stukken proberen: een paard en een loper.

In deze groep bleek de winnaar van vorig jaar zijn titel te prolongeren. Reint Jan Mosselaar eindigde met 8,5 van de 10 punten boven aan, gevolgd door Emma van Dijken met 8 uit 10. De derde plaats ging naar Gijs Oosterhuis. Marjolein Huese, Thijs Hooghuis en Ewout Rodenboog eindigden gelijk met 3,5 uit 10 op de vierde plaats.

In de sterkere groep zat één niet clubschaker. Een groot talent overigens: Tristan Borg. Hij moest het alleen wel opnemen tegen de clubschakers. Hij werd uiteindelijk vijfde. Het zestal speelde 5 partijen met een schaakklok. Men kreeg 15 minuten per persoon om de partij te beslissen. Feline Hartman deed net als vorig jaar ook weer mee en won bijna van Olaf List.

Voor de tweede plaats ontstond een unieke situatie. Drie spelers, Joël Greven, Jan Steenstra en Olaf List eindigden alle drie op 3 punten. Dat betekende dat men snelschaakwedstrijden moest spelen om te bepalen wie winnaar zou worden. Toen ook dat gelijk eindigde besloot de organisatie te loten. Pechvogel was Jan Steenstra uit Garmerwolde die vierde werd. Olaf List kreeg de derde prijs en Joël Greven de tweede. Winnaar werd Daniël Sauchelli, die als enige deze middag al zijn partijen wist te winnen. Daniël speelt erg nauwkeurig en elke fout straft hij af. Hij werd de opvolger van Rowin Berghuis die vorig jaar won.

Komende vrijdagmiddag begint het jeugdseizoen met de eerste clubmiddag. We zijn erg op zoek naar jeugdspelers uit Ten Boer en omstreken om onze jeugdclub te versterken. Dus lijkt schaken je leuk en wil je het leren, kom dan vrijdag 15 september om 15:30 naar het Buurhoes om er kennis mee te maken.

Klik op Fotoboek om de foto's te bekijken.