Verslag schaken (2019)


Klik hier voor de foto's

 

Start van het seizoen: de Sportrecreade

Gisteren zijn we weer begonnen met het nieuwe seizoen 2019-2020. Het werd een heel mooie middag met een ongekende opkomst van 28 jeugdschakers die meededen en 3 jeugdschakers die hielpen met de organisatie. Het werd daardoor een activiteit voor en door de jeugd! De Sportrecreade biedt onze schaakclub altijd de mogelijkheid om ons schaakseizoen hier te openen. Vanwege de schaakinterland Nederland - Duitsland volgende week moesten we een week eerder beginnen. Het viel goed te regelen met de organisatie van de Sportrecreade.

Ook het Dorpshuis kon schuiven. We zijn Lieneke en Johan enorm dankbaar voor alle hulp die ze ons altijd geven. Gisteren werden we nog een keer extra verrast toen Lieneke met ranja en spekjes alle kinderen trakteerde. Wat een gastvrijheid!

Vanuit de schaakclub waren Paula, Jan en Roelof aanwezig. Jan coördineerde het schaken buiten terwijl Paula en Roelof samen met de jeugdleden Olaf, Rowin (die de standen bijhield) en Daniël de leiding binnen hadden. Want we hadden maar liefst 18 jeugdschakers die nog geen lid zijn van een club. Met hen deden we vijf spelletjes om alle 6 stukken van het schaakspel te leren kennen en af te sluiten met een partijtje echt schaak. Aan elk spel ging een stukje uitleg vooraf over het stuk of de stukken waar het spel mee werd gespeeld. Eerst de loper en de toren, daarna de koning en de dame en tenslotte de moeilijkste twee stukken: het paard en de pion. Na de uitleg speelde je het spel twee keer tegen dezelfde tegenstander. De uitslag werd door Rowin bijgehouden. Olaf, Daniël en Paula zetten de stukken klaar terwijl Roelof uitleg gaf en hielpen de kinderen tijdens hun spelletje. Bij het echte schaken ging bij elk bord een schaker van de club te staan om te helpen om uitleg te geven als re per ongeluk een onreglementaire zet werd gedaan. Om half 4 hadden we alle spelletjes afgerond en konden we de eindstanden opmaken:

Oudste groep
1. Lotte 7
2. Tom 6,5
3. Dirk 6
4. Lucas 5
5. Joas 4
6. Thijs 2

Middelste groep
1. Joy 8
2. Justen 7,5
3. Vincent 5
4. Fiola 4
5. Ben 3
6. Leonie 25

Jongste groep
1. Tim 7,5
2. Enno 6,5
3. Thijs 6
4. Julius 4,5
5. Sander 3
6. Gideon 2,5

Ondertussen vond buiten de strijd plaats tussen de schakers die lid zijn van de schaakclub. Jan leidde dit en kreeg hulp van Olaf die zowel binnen al buiten meehielp. De 10 jeugdschakers werden in 2 groepen ingedeeld. Vooral in de sterkste groep ging het er erg spannend aan toe. Giovanni had zich voorgenomen om de titel van zijn broer over te nemen, die vorig jaar won. Maar we hebben meer supertalenten op de club. Onder andere Eline die heel erg hard vooruit gaat. Zij wist gelijke tred te houden met Giovanni. In de laatste ronde dus een echte finale. Die werd gewonnen door Giovanni. Eline knap tweede, ze blijft groeien. De strijd om de derde plaats was nog iets spannender, want Gijs, Ivar en Niek eindigden gelijk. We hadden dus snelschaakpartijen nodig om de beslissing te forceren. Hier bleek Ivar de beslissende wedstrijd met Niek te winnen en derde te worden.

Eindstand
1. Giovanni 5
2. Eline 4
3. Gijs, Ivar en Niek 2

In de groep daaronder was het ook spannend. Rafael en ons nieuwe clublid Daniël Medendorp speelden remise. Tessel won van Rafael, waardoor Rafael uitgeschakeld was voor de eerste plaats. Het ging tussen Daniël en Tessel. Tessel had in de vakantie veel geoefend en daardoor goed in vorm. Toch wist Daniël te winnen van Tessel en de eerste plaats te pakken. Sarah en Noa deden gelukkig ook mee. Ze hebben bij dit toernooi weer veel ervaring opgedaan. In de loop van het jaar zullen zij zeker in staat zijn om meer toernooien te gaan spelen. Nu was Noa iets sterker in de onderlinge partij.

Eindstand
1. Daniël 4,5
2. Tessel 4
3. Rafael 3,5
4. Noa 2
5. Sarah 1

We willen de Sportrecreade, Lieneke en onze schaakjeugd bedanken voor de mooie start van het schaakseizoen. Het was prachtige middag.