Foto’s en verslagen schaken 2023

Verslag Sportrecreade

Al jaren starten we het nieuwe seizoen van de jeugdclub op de zaterdag van de Sportrecreade. Dit jaar zijn we zo laat begonnen dat we eerst begonnen zijn met de clubmiddagen. Op de zaterdag van de Sportrecreade kwamen 20 kinderen naar het Buurhoes. Hieronder 7 die geen ervaring op de jeugdclub hebben. Verder kwam er één schaker van de Paardensprong die in Garmerwolde op school zit. Het was fijn om hem erbij te hebben en hij deed meteen mee om de prijzen.

Robert en Freddie begeleidden de twee zeskampen met ervaren jeugdschakers. In de sterkste groep was Bram te sterk voor de anderen aanwezig. Hij won alle vijf partijen. De strijd om de tweede en derde plaats ging tussen Merijn en Joris. Beslissend was hierbij de knappe overwinning die Noa op Merijn haalde. Joris werd tweede, Merijn derde.

Eindstand:
1. Bram 5
2. Joris 3,5
3. Merijn 2,5
4. Noa 2
5./6. Sarah en Niek 1

In de tweede groep was de strijd nog veel spannender. Sven van de Paardensprong, Lieke en Fabian streden hier om de eerste plaats. Lieke en Sven zijn al erg ervaren in het schaken van toernooien en dat merk je. In ronde 2 weet Fabian Sven te verslaan, in ronde drie verslaat Sven Lieke. En als in ronde 4 Lieke Fabian verslaat dan is het rondje helemaal rond. Uiteindelijk halen alledrie 4 uit 5 en moet de organisatie nadenken hoe de prijzen te verdelen. Uiteindelijk wordt besloten dat jeugdleider Freddie de drie medailles onzichtbaar in de hand houdt en dat ze één voor één aan één van de Olympische koorden mogen trekken om hun kleur medaille te bepalen.

Eindstand:
1.-3. Lieke, Sven en Fabian
4. Ruben 2
5. Thijs 1
6. Jolie 0

In de groep met starters. De jeugd krijgt alle stukken één voor één voorgesteld. Te beginnen met de toren en de loper. Hierna volgt een spel met de stukken. Daarna de paarden met hun rare sprongen. Tenslotte de pionnen en het bijbehorende pionnenspel.

Na wat ontspanning in de strijd wie de hoogste toren weet te bouwen worden de dame en de koning besproken en mogen ze een ‘echte’ partij tegen elkaar spelen. Winnaar wordt Jacob, gevolgd door Milan en Jesper.

Eindstand:
1. Jacob 10
2. Milan 9,5
3. Jesper 8
4. Thomas 7
5. Gustav 6,5
6.-8. Cliff, Sophia en Myrthe 6

We willen de Sportrecreade erg bedanken voor het helpen om dit evenement te organiseren! Een goede manier om de jeugd te interesseren in het koninklijke spel!